„Bolygó sok van – FÖLD csupán egy…”

Sziasztok,

másfél év után újra itt vagyok – Veletek!

Nincs idő és értelme (mások által) „okosságokat” mondanom: idióta lett a világ körülöttünk, mindenki nagyon ott van a trendi hülyeségekben…

Tényeket mondok tehát.

Annak idején, amikor hosszú ideig a Szovjetunióban tanultam leendő magyar-orosz szakos tanárként, sosem gondoltam volna, hogy egyszer eme „pici” ország bármely soros vezetője meghibban (bár a világtörténelemben volt már erre példa).

Ami ennél szomorúbb: ennek egy bolygó látja a kárát, akár nagyon rövid időn belül. Az egyetlen – tudomásunk szerint – még élő bolygó. A FÖLD.

2023-ban induló, többéves vállalkozás-sorozatunk alapvetése: környezetvédelem, természetvédelem, klímaváltozás. Miért írom ezt le??? Mert fontos. Nagyon fontos!

Az én fejemben a kérdés jelen pillanatban, miközben immár harmadik napja futok Európa leghosszabb összefüggő túraútvonalán (Országos Kékkör, 2.560 km, 40.000 m szintkülönbség): David Attenborough vagy a regnáló orosz elnök.

Én egyértelműen az előbbire szavazok.

Miért?

„…a világ bajban van. Az erdők lángolnak. A gleccserek olvadnak. A korallzátonyok haldoklanak. És a lista egyre hosszabb és hosszabb lesz.” /David Attenborough/

Ezért.

Egy haldokló bolygót tovább rombolni a létező legnagyobb butaság, önzőség, különösen, ha az ember tisztában van tette(i) következményeivel. Ha tisztában van…

Köszönöm, hogy kísértek utamon a következő öt hétben, és figyelemmel kíséritek üzeneteimet, valamennyi embernek, a bolygónkért szóló információimat.

A legtöbben tudjátok, mert ismertek: én már túl vagyok a „magamutogatáson”. Régen. Céljaim eszközök, kortól függetlenül szólnak mindenkihez.

Külön köszönet egy csodálatos kis Balaton parti település volt és jelenlegi polgármesterének, Balassa Balázsnak és Balassa Dánielnek, akik immár másfél évtizede támogatnak és állnak mellettem ebben a komplex projektben. Oda és vissza is hat ez a kezdeményezés, folyamat – ők ezt már nagyon jól tudják. Köszönöm az újabb és újabb rajtot, majd fogadást a célban, rendületlenül hiszem, hogy (velük is) közös tevékenységünknek van értelme.