11. nap március 17. csütörtök

Remete-rét (Pécs) – Szálka  68,3 km,   2.080 m szk.

„Válság.

Veszély vagy esély?

Te döntesz!”

Sziasztok,

ismét itt vagyok J. Ez azt is jelenti, hogy megérkeztem egy nem rövid és nem kis szintkülönbségű nap végén, hiszen a beszámoló csak ekkor születhet meg.

Induljunk most egy kicsit messzebbről (ahogyan kora reggel jómagam a Remete-rétről).

Gyöngyvér, a kis feleségem egy könyvet olvas (folyamatosan képzi magát, ragyogó döntés a lelki „elsatnyulás” ellen ebben a világban, itt és most). A nap folyamán egyszer tudtunk beszélni, akkor „heves felindulásból” elmondta, mekkora élmény és igazság volt számára a könyv néhány sora, gondolata, melyet annyira szeretne, ha még több embernek átadhatna, ha mások is megértenének.

Ez a válságról, helyesebben annak fogadásáról és ’kezeléséről’ szólt. Ennek kapcsán jutott eszembe egy másfél évtizeddel ezelőtti történet. Az Aegon Magyarországnál dolgoztam hálózatfejlesztési szaktanácsadóként. Egy road-show keretében Egerben tartottunk egy összejövetelt, ahol a legaktuálisabb információkat adtuk át a munkatársainknak. Jelen volt a cég egyik vezérigazgató-helyettese, Bodor Péter, aki azóta is viszi ezt a területet. (Ez rettenetesen ritka, mert a szélsz (értsd: sales) „eszi” a vezetőket a folyamatos eredménykényszer miatt.) Ott hangzott el Péter szájából a mai mottóm (lásd fent). Milyen érdekes, hogy ennek a két-három szónak örök aktualitása van.

Válság van-e napjainkban a világban? Nehéz ezzel vitatkozni. Azzal azonban, hogy Benned az van-e – nos, erről már TE döntesz! Hogy értsétek, hova akarok kilyukadni – a kínai nyelvben a válság szó magyar jelentése: veszély-esély. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a válság szó jelentése: „súlyos helyzet, sorsdöntő fordulat, melynek kimenetele akár jó, akár rossz is lehet”! Tehát: A DÖNTÉS A TE KEZEDBEN, FEJEDBEN VAN!!! Ha úgy akarod, akkor a válság egy ’szar’ (bocs!) helyzet, ami mindent elvisz, leamortizál, nyomorba dönt! Ha azonban úgy akarod, úgy látod, úgy éled meg, hogy mindez ESÉLY arra, hogy kukába dobd a régi életedet, használhatatlan ötleteidet, akkor jó helyen jársz! Cselekedj! Dönts és cselekedj! Ennyire egyszerű a megoldás!

Hogyan kerül mindez ide? Gondoljatok bele: amikor gond lenne velem futás közben, amikor sérült vagyok, amikor elkeverek, amikor, amikor, amikor…. Ne félj dönteni és váltani! Sokkal jobb, mint egy helyben toporogni, panaszkodni, sajnáltatni magad!

Nekem szerencsére ilyen gondom nem volt ma. Korai indulás a helyenként párás, ködös  reggelben, aztán pedig pontról pontra levadászni a bélyegzőhelyeket. A Büdös-kúti kulcsosház ismét szembe juttatta, amikor húsznál több egykori diákommal erre kéktúráztunk, itt aludtunk. Most hatalmas erdőirtás zajlik erre, figyeljetek, ha erre jártok a napokban, hetekben! Zobákpusztáig most sem lett rövidebb az út J, szerencsére most nem nyáron futok erre. Aztán következett a Mecsek egyik legszebb útvonala, a Hidasi-völgy, Kisújbánya, az Óbányai-völgy a patakokkal… Információ: Óbányán most már csak a település legelején vagy az előtt lehet parkolni, a faluban nem, ha mégis megpróbálod, érkezik a rendőrség (a legilletékesebbtől tudtam ezt meg, aki épp intézkedett valakivel)!

A keresztek mentén egy kicsit „behuppantam” magamba, jó volt csak úgy lenni és látni, majd következett az utolsó szakasz: Bátaapáti a letérős bélyegzővel, Mórágy, Kismórágy, végül egy klassz kis emelkedő Szálka előtt, ahonnan már csak le kellett csurognom (jutalom a nap végén) a tavakhoz, hogy ezt a napot is sikerrel kipipálhassam.

Nem volt egyszerű, de nem találkoztam a válsággal: sem odakint, sem önmagamban! Ha mégis ez történt volna, megoldom!

Ne félj, ne aggódj – dönts!!!

Örülök Nektek, legyen szép a napotok, az estétek! Ma bejártam „Tolnát, Baranyát” J, holnap pedig következik a dunai átkelés!

Vigyázzatok magatokra!