20. nap március 26. szombat

Furta – Pocsaj  67,8 km,   20 m szk.

„A napokig, hetekig tartó folyamatos futás az Alföld horizontokkal ölelt sík vidékén olyan, mint egy mély meditáció: kiüríti az embert. A gondolataim ilyenkor letisztulnak. Érzem, hogy árad felém kívülről az energia. Új ötleteim támadnak, új erőre kapok. Kellő távolságról szemlélem önmagamat. Az önmagunktól való kellő távolságtartás alapfeltétele annak, hogy határozott döntéseket hozzunk.”

Egy ideje már képes vagyok önmagamat kívülről szemlélni, hála az Alföldünknek. Így lesz ez még napokig. Akkorra ígérik, hogy megérkezik az eső. Épp végezni fogok az Alföldi Kéktúrával. Kijelentem – ezzel üzenek a testemnek, a lelkemnek.

Persze futás közben nem csupán nézek, hanem látok is, függetlenül attól, hogy a hegyekben vagy épp sík vidéken járok. Miért fontos ez? Mert közben eszembe jutnak a látvány (erdőirtások, szeméthegyek) kapcsán a világban és a nálunk zajló folyamatok.

Nem is olyan régen a világ erdőterületeinek 85%-át birtokló 105 ország vezetői ígéretet tettek arra, hogy 2030-ra véget érnek az erdőirtások a világon. Sajnos, ezek az ígéretek már 2014 óta húzódnak… Ez az ígéret arról szól, hogy megállítják az erdők irtását és visszafordítják a negatív folyamatokat. Nálunk? 2011 óta nincs Környezetvédelmi Minisztérium… Szabad a csók és szabad a tánc…

A természetet járva és településekhez közelítve újra és újra megjelennek a szeméthegyek, a rajt- vagy célhelyekhez autózva a kísérőimmel pedig látjuk az utak mentén kiborított veszélyes hulladékok tömegét. Rockenbauer Pali bácsiék sorozata is erről mesél… Szervusz, „EMBER”…!!! Néhány hete olvastam, hogy egy delfin gyomrában nyolcvan műanyag zacskót találtak… India évente 5,6 millió tonna műanyag hulladékot termel, sok helyen óriási szeméthalmok között élnek az emberek…

Szóval – kellő távolságról szemlélem önmagamat. Embertársaimat is. Nagyon nincs ez rendjén így. A változás mindig is az egyének szintjén kezdődik. Van, aki erre képes önmagától, van, akinek segíteni kell. Ezért (is) futok most, többek között.

Hajnalban a Körös-Maros Nemzeti Park Biharugrai Madárvártáján még mindig lefagyott az autó üvege, teteje, -3 fok volt… Lassan vége lesz ennek, mert Benci fiúnk előrejelzése szerint jövő hét közepétől néhány napos eső következik. Furcsa lesz. Másfél éve ettől sokkoltam be az Északi-középhegységben, most ennek az ellentéte teszi próbára a testemet és a lelkemet. A lényegen azonban egyik sem változtat: ha célod van és útra keltél, onnantól csak előre tekinthetsz. Minden egyes nap azzal kell „főznöd” a célod elérése érdekében, amit adott napon kapsz. Ez ennyire egyszerű.

A világ legjobb felkészülése egy Békéscsaba – Arad – Békéscsaba Szupermaratonra az Alföldi Kék Furta-Zsáka-Bakonszeg-Berettyóújfalu 25 km-e aszfalton vagy a Cserekert-Létavértes szakasz… J. No, ma is megküzdöttem velük J. Persze, továbbra sem küldött ide engem senki, ezért élvezősre vettem a dolgot, hiszen tudtam, hogy vannak olyan „gátas” részek a mai szűk hetven kilométerben, amelyeket viszont nagyon kedvelek. Szentpéterszeg, Gáborján, Hencida… hihetetlenül hangulatos kanyargás a Berettyó gátjain. Hencida után az M4-es fölött átkelve és a Lányi-legelő mentén haladva éreztem, hogy hirtelen emelkedik a hőmérséklet, Bojt után a Papszász-dűlőn, majd Nagykerekibe érkezve már kimondottan meleg volt a „pite”. Innentől megismétlődött a tegnapi kőkemény szél, a célig kísért, nem nagy örömömre, hiszen szokás szerint leginkább szemből fújt. Kismarja, Pocsaj… ez a két szakasz már inkább fejből, mint élvezetből ment, ám a rácsodálkozás a környező természetre ezúttal sem hagyott el.

Bihari-sík, Hajdúság… köszönöm az együttlétet, a csodákat, az agyam tisztulását!

Holnap egész nap a Hajdúságban és Hajdú-Biharban fogok futni, nagyon szép részekkel. Szeretem. No, de melyik részét a kéknek nem?!

Köszönöm, hogy ma is elkísértetek, várlak Benneteket holnap is, miközben még egyszer megköszönöm a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatójának, Tirják Lacinak (immár sokadik alkalommal) a segítséget, a Biharugrai Madárvárta munkatársainak (Zsuzsinak, Szabinak, Timinek, Vikinek) pedig a rendkívüli odafigyelést!!!!