Köszönto/Nyitólap

A futás céljai

Szarvas Mátyás
A futás útvonala
A 2008-as futás

Beszámolók az útról

Az út összegzése

A médiának

Körösök Völgye Turista Egyesület

Kapcsolat

 

 

AZ ORSZÁGOS KÉK KÖR FUTÁS CÉLJAI

Az Országos Kék Kör Futás célja egy mondatban így foglalható össze:
Az egészséges életmód és hazánk rejtett természeti kincseinek népszerűsítése, valamint az élet különböző területeihez nélkülözhetetlen kitartás, siker- és kudarckezelés, tervezés, logisztika és stratégia bemutatása egy extrém sportteljesítményen keresztül.

A 2009. őszére tervezett egyedülálló akció az alábbi célok megvalósítására törekszik:

- Az egészséges életmód, az egészségtudatos gondolkodás népszerűsítése
Köztudott, hogy hazánk az egészséges életmód tekintetében nagyon el van maradva a fejlett európai országoktól. Sok az elhízott, különféle betegségektől szenvedő ember, mégis a nagy többség alig tesz valamit SAJÁT egészsége érdekében. Az akció elsődleges célja éppen ezért az, hogy a bárki által végezhető természetjárást, illetve a futást népszerűsítse, egy kimagasló teljesítményen keresztül mintát adva mindenki számára.

- Hazánk természeti kincseinek bemutatása a három leghosszabb magyarországi túraútvonal bejárásával
Hazánkban mintegy 15.000 km jelzett turistaút létezik. Ezek az útvonalak szinte minden látványosabb területet érintenek hazánkban. A hálózat gerincét a három leghosszabb magyarországi túraútvonal alkotja: az Országos Kéktúra (1.136 km), a Dél-Dunántúli Kéktúra (553 km), illetve az Alföldi Kéktúra (844 km). A három kék jelzésű túraút alkotta Országos Kék Kör (2.533 km) hazánk összes megyéjét és középhegységét érinti.

- A természet- és környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása
A természet- és környezetvédelem sokáig csak kevesek problémája volt. Napjainkban azonban érezhetően megváltozott a helyzet. Az időjárás változása egyre szembetűnőbb: rekordmagasságú árvizek a Tiszán és a Dunán, fél óra alatt milliárdos károkat okozó viharok, romló vízkészletek, az asztmás betegségek számának ugrásszerű növekedése a városokban. Természeti környezetünk pusztítása saját életünket nehezíti meg.

- A honi természetjárás problémáinak figyelemfelkeltő bemutatása (elpusztult menedékházak, turistautak helyzetének rendezetlensége)
A hazai természetjárás feltételei jelenleg nem túl jók. Néhány száz ember áldozatos munkájával, társadalmi munkában, minimális állami segítséggel tartják karban az egyesületek a turistaút hálózatot. Az útjelző táblák, erdei pihenők nagy része rongálás áldozata lett. A turista- és menedékházak java bezárt, kisebb részük pedig nehéz anyagi körülmények között vegetál. A turistautak létesítése jogszabály híján még mindig eseti döntések függvénye.

- A szabadidő hasznos eltöltésének népszerűsítése
Az életszínvonal javulásával az emberek többféle módon tudják eltölteni szabadidejüket. A Kék Kör Futás a szabadidő hasznos eltöltését propagálja. A túrázás, a futás frissíti a testet és a szellemet, hozzájárul hazánk jobb megismeréséhez. A túrázás közösségformáló erő, az emberi kapcsolatokat magasabb szintre emelő közösségi élmény.

- Egyedülálló ultraterepfutó rekord felállítása
A Kék Kör Futás egy kivételes sportember egyedülálló teljesítménye. Szarvas Mátyás 2002-ben 17 nap alatt futotta végig az Országos Kéktúra 1.100 km-es útvonalát, 2008- ban pedig 45 nap alatt a teljes Kék Kört (2.533 km). A táv idén nem változik, ám a rendelkezésre álló idő 43 napra csökken. Mivel a „pálya” jelen esetben a három leghosszabb hazai turistaút, a kifogástalan fizikai és mentális erőnlét mellett - a terhelés okozta fáradtság miatt - rendkívül jó tájékozódási képességre is szükség lesz.

- Az élet különböző területeihez nélkülözhetetlen kitartás fontosságának kiemelése

- A sikerhez vezető utak, a siker és kudarc összefüggéseinek bemutatása

- Bátorság és félelem, logisztika és stratégia jelenléte és szerepe tetteinkben

- A tett a bizonytalanság halála

- A lehetetlenben a lehetséges keresése
Megannyi érzés, motiváció hatja át mindennapi tetteinket, cselekedeteinket, melyeket sokszor magunk sem ismerünk, csupán tesszük ezeket. Ha jobban ismernénk önmagunkat, mozgatórugóinkat, azonnal érthetőbbekké és konkrétabbakká válnának ezek a tettek, cselekedetek és rájönnénk – mit, mikor és miért tettünk vagy teszünk jól vagy éppen rosszul. Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, adott helyzetekben (legyen ez a mindennapi vagy az üzleti élet) egészen más, pozitívabb döntéseket hoznánk... Eme üzenetek felkutatására és bemutatására is nagyszerű lehetőség egy ilyen, valóban embert-lelket próbáló vállalkozás.

 

 

 


Balogh és Balogh Reklámiroda

Szuperinfó,
Eger

Garamond Kiadványszerkesztő Stúdió,
Eger

Oil Német Kúthálózat, Eger

Sass Patika, Andornaktálya

Máthé Patika,
Tiszanána

Hubertus Erdei Iskola,
Kab-hegy

ÖregPrés Fogadó,
Mór

Tarján Vendégház,
Tarján

Tóparti Vendégház, Nőtincs

Vendégház,
Cserhátsurány

3Patak Panzió, Mátraszentistván

Polgármesteri Hivatal Vendégháza,
Putnok

Tengerszem Hotel,
Jósvafő

Bogáthy-kúria,
Nyírbogát

Móló Panzió és Étterem, Berettyóújfalu

Mózes Vendégház, Ópusztaszer

Csíkos István vállalkozó, Ruzsa

Turistaház,
Ósükösd

Sárosdi Pince,
Szekszárd

Centrál Hotel,
Nagykanizsa

Göcsej Szíve Vendégház, Kustánszeg

Malom Panzió és Étterem, Bajánsenye

Sibrik Kastély Hotel, Bozsok

Danubius Health Spa Resort,
Sárvár

Hotel Kapitány,
Sümeg

Sziget Panzió,
Tarján

Cserkészpark,
Csobánka

Lippai Beáta,
Kemecse

Jeskó Panzió,
Zirc

Palace Hotel,
Hévíz

Sziszi - Szita,
Békéscsaba

Speedy Kerékpárbolt
Balázs Imre,
Békéscsaba